Nu kan vi bara vänta....

Yes! 
I förra veckan fick våra papper äntligen flyga sin kos hela vägen till Madagaskar. Eftersom semestern hamnade emellan har det tagit lite tid att få alla papper granskade och godkända men nu är det äntligen klart och Madagaskars Generalkonsulat har skickat det till utrikesdepartementet i Madagaskar. 
Det känns skönt att vi nu inte kan göra något mer, allt är i sin ordning och det enda vi kan göra nu är att hålla tummarna för att det ska gå snabbt!  Tidigare har AC sagt att man ska räkna med en väntetid på ett till ett och ett halvt år men den senaste tiden har det gått snabbt och de senaste barnbeskeden kom efter 6 och 7.5 månader. Wihooo! Håller de korta tiderna i sig kan det ju innebära att vi är föräldrar innan nästa sommar! Hoppas! 
 
Nu då? Vad händer nu medans vi "bara" väntar och längtar? Så här står det på AC:s hemsida: 
 
 
  1. Ansökningsdokumenten görs i ordning.
  2. Via Madagaskiska generalkonsulatet skickas de med DHL till utrikesdepartementet i Madagaskar.
  3. Departementet registrerar ansökan innan de lämnas vidare till centralmyndigheten.
  4. Även på centralmyndigheten sker en registrering, efter den går handläggarna (som är sociologer eller socialarbetare) noggrant igenom varje dokument.
  5. Innan ett barn kan utses för en internationell adoption går man igenom väntelistan för att se om det finns någon lämplig madagaskisk familj.
  6. Centralmyndighetens handläggare, som är ansvariga för själva matchningsproceduren, utgår från de barn som är i behov av en ny familj. Med barnet som utgångspunkt väljs ett antal familjer med lämplig profil ut.
  7. Placeringskommittén, bestående av handläggarna samt specialistgruppen, ska tillsammans komma överens om vilken familj som ska utses som föräldrar till barnen. De rådgör även med barnhemmet som känner barnet bäst. 
  8. Efter kommitténs beslut, meddelas vi via mejl när en svensk familj utses som förälder.
  9. Vi ringer er så snart som möjligt om besked om barn och skickar sedan information som vi fått via e-post. Informationen kan vara ganska kort. Troligtvis får ni veta på vilket barnhem barnet bor; kön, namn, ålder och en kort information om hur barnet mår – kanske inte så mycket mer. En mer utförlig rapport, samt foto, sammanställs och ska först registreras på utrikesdepartementet innan det kan skickas till Stockholm med DHL.
  10. När ni har fått den utförliga rapporten ska ni skyndsamt kontakta er socialnämnd och ansöka om samtycke att adoptionen får fortsätta.
  11. När vi erhållit samtycket skickar vi det, tillsammans med ett officiellt acceptbrev samt en förbindelse att sköta återraporteringen, med DHL till Centralmyndigheten i Antananarivo.
  12. Centralmyndigheten och domstolen ger förslag på när ni bör komma till Madagaskar. Resa måste enligt lagen ske inom max sex månader från det ni fått besked om barn, men förmodligen kommer ni att kunna resa ungefär två månader från det att samtycket nått centralmyndigheten.
  13. När det preliminära datumet för barnets första möte i domstolen meddelas er kan det ligga 2-4 veckor fram i tiden. Det kan hända att det flyttas, men oftast handlar det inte om mer än någon vecka.
  14. När ni anländer till Madagaskar kommer ni att få ta emot ert barn efter någon dag.
  15. Kort efter mötet med barnen sker ert första möte med domstolen varpå provsamlevanden påbörjas, denna är en månad lång.
  16. När provsamlevnaden är slut får ni ert andra möte med domstolen. 
  17. Ert tredje möte med domstolen sker oftast en vecka efter ert andra möte. 
  18. En kopia av domslutet sänds till registratorn i barnets födelseort för eventuell överklagan. Tredje part har rätt att överklaga upp till en månad efter att beslutet har meddelats. 
  19. Slutligen kan ni påbörja arbetet med alla de dokument som ska slutföras och registreras för att få klart med nödvändiga handlingar inför utresan med barnet. Det första dokumentet som behövs är domslutet, vilket erhålls i barnets hemort. Därefter kan nationalitetsbevis och barnets nya födelseakt erhållas, även detta på barnets hemort. Det är mycket viktigt att allt är korrekt i papprena, av denna anledning kan det hända att ni åter igen måste bege er till barnets hemort. Oftast går detta dock att lösa via fullmakt utan att ni finns fysiskt på plats. Det fungerar lite olika på olika platser i landet.
  20. Därefter är det dags att bosätta er i Antananarivo eftersom det är här återstående administration sköts. 
  21. Madagaskar är liksom Sverige anslutet till Haag-konventionen om internationella adoptioner. Detta innebär att adoptionen erkänns automatiskt i Sverige, eftersom det i Madagaskar görs en s.k. stark adoption.
  22. I och med att barnet därmed är adopterat i Sverige kommer det svenska medborgarskapet automatiskt (om minst en av föräldrarna är svensk medborgare).
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

narlangtanblirforstor.blogg.se

En blogg om IVF-försök, adoptionsköer och om ofrivillig barnlöshet.

RSS 2.0